Piratpartiets vårmöte A – stadgemotioner del II

Idag fortsätter jag att beta av de olika voteringarna som just nu pågår på Piratpartiets vårmöte, presentera hur jag tänker rösta, och motivera. Även om du är ny på det här med årsmöten så tycker jag du ska våga delta! Och fråga vilken pirat som helst om det är nåt som verkar krångligt!

A6: Stadgefix – röstberättigad på årsmöte
Motionären anser: ”3.1.1 Person som är medlem i partiet sedan två månader före rösttillfälle är röstberättigad. Detta leder till att en ny medlem kan vara röstberättigad vid en senare del av medlemsmöte utan att vara det vid den förra delen. I värsta fall, att det finns medlemmar som får rösta om en motions slutliga bifall eller avslag utan att ha fått rösta om dess tidigare uppbyggnad via specifika yrkanden och motyrkanden et cetera.”
Jag anser: Man vill alltså ändra stadgelydelsen så att man är röstberättigad om man var medlem två månader innan mötets öppnande, istället för voteringens öppnande (det ställer till det för presidiet, läs mer i tråden). Det finns även ett ändringsyrkande där tiden kortas till en månad. Två månader kan hindra en nyfrälst pirat från att rösta, en månad skyddar ändå en del från kupper (men kanske inte tillräckligt?). Det kan vara så att de höga skrik om kuppskydd på föregående möten har påverkat mig… När jag tänker efter är jag inte så rädd för kupper ändå – jag tror att de som vill sprida sina åsikter oftast hellre skapar sin egen förening. Jag stödjer alltså ändringen i stadgan, men röstar för ändringsyrkandet. BIFALL (ändringsyrkande)

A7 – Stadgefix – budgetansvar
A13 – Buggfix i stadgarna vad gäller budgetägande

Motionären anser (jag tar upp A13, motionerna är likvärdiga): ”När stadgarna först antogs på årsmöte antogs ett ändringsförslag som flyttade ägandeskapet för budgeten från medlemsmötet till styrelsen. Detta var en ändring som behövde göras på flera ställen, som bl.a. kan ses i att budgetbeslutet nu är ett av styrelsens primära ansvarsområden (enligt 5.2.2.d). Det rådde relativt stor konsensus om att medlemsmötets styrmedel i stället ska vara verksamhetsplanen.

Men ett ställe glömdes bort i ändringen — listan över vilka propositioner som styrelsen ska lägga till höstmötet. Där står fortfarande att styrelsen ska lägga ett förslag om budget till höstmötet.

Detta står nu delvis i konflikt med övriga skrivningar. Detta står i punkten 4.5.2.a, att styrelsen ska lägga detta som proposition. Jag yrkar att det helt enkelt stryks att styrelsen ska lägga detta förslag, så som skulle gjorts i det ursprungliga ändringsförslaget.”
Jag anser: Den vanliga föreningspraxisen är att man beslutar om budget och verksamhetsplan gemensamt, men att styrelsen närmare kan detaljstyra budgeten under verksamhetsåret. Jag håller med Emil Isberg om att det är bättre än att medlemmarnas enda styrmedel är verksamhetsplanen. AVSLAG

A8 – Stadgeändring, svårigheten att utesluta troll ur Piratpartiet
Motionären anser: ”Piratpartiets virtuella organisation är en styrka men den gör oss också sårbara för obstruktion och troll. Vår medlemsavgift är just nu noll kronor och det är enligt våra stadgar tillåtet att vara med i andra partier samtidigt. Det är alltså fullt möjligt för våra politiska fiender (aktiva i andra partier och PR-konsulter betalda av copyrightlobbyn) att som medlem i PP obstruera på forumet och under våra virtuella medlemsmöten. I ett vanligt gammalparti är det betydligt svårare att infiltrera om man måste lägga tid på att gå på en massa möten och lära känna varandra personligen i spritdränkta hotellrum sent på kvällen. Sitter man bakom ett tangetbord finns det massor av möjligheter att obstruera. Man kan sprida halvfalska rykten om partiets funktionärer. Man kan göra våldsamma personangrepp. Man kan gå in för att mobba partiledaren för att försöka knäcka denne. Man kan lamslå verksamheten genom ändlöst tjafs om procedurfrågor så att folk tröttnar. (Känns det igen?)

Därför anser jag att reglerna för att utesluta medlemmar bör förändras. Idag krävs det minst tre fjärdedelars (3/4) majoritet i partistyrelsen för att utesluta en medlem. Jag anser att det ska räcka med en enkel majoritet, men det är en mindre problem. Det riktigt stora problemet är att en utesluten medlem har rätt att överklaga sin uteslutning till medlemsmötet. Detta leder till att man i värsta fall får en extremt infekterad strid i en personfråga där anklagelser kommer att fara fram och tillbaks i ett offentligt forum.

I denna typ av personkonflikter är det ofta frågan om mycket känslig information om personers karaktär, samarbetsförmåga, ärlighet, kompetens osv. Denna typ av information bör hållas internt inom partistyrelsen och inte fläkas ut på forumet. I synnerhet som utomstående aldrig kan veta vilken version som är sann och falsk. Om vi antar att PP behöver utesluta ett troll som bara är ute efter att obstruera kommer trollet naturligtvis att hävda att alla påståenden från partistyrelsen är falska och komma med egna falska anklagelser mot partistyrelsen. Eftersom vi är en virtuell organisation kommer många medlemmar aldrig att ha träffat de som bråkar och därmed har dessa ingen aning om vem som har rätt och fel. Inget positivt kommer att komma ut av detta – och PP tvingas förbruka ännu mer av sin energi på meningslösa procedurfrågor och interna bråk.

Inga andra partiers stadgar låter uteslutningsärenden att komma upp på Partikongresser eller Partistämmor. Vi bör därför ändra våra stadgar och ta bort den möjligheten i kapitel §2 i stadgarna. Enligt våra stadgar (§8.2.2) krävs två beslut för att ändra kapitel 2 i stadgarna. Därför blir detta Medlemsmöte det första beslutet i denna fråga.”
Jag anser: För det första måste jag bara säga; Det är nog bara i Pirapartiet det läggs motioner där ordet ”troll” förekommer! :D Jag gillar skarpt när jag kommer överens med personer jag inte brukar vara överens med, så som motivering väljer jag att citera Anna Svensson; ”Visst blir det lättare att utesluta troll om man tar bort deras rätt att överklaga, men moraliskt är det ett stolpskott och kommer bara att ge trollen mer ammunition. I min mening så är trollen i första hand ett fall för forumsmoderatorerna. Man måste tänka på att partimedlemskap inte är ett krav för att kunna posta i våra forum. Att bekämpa troll genom uteslutning ter sig därför som att kämpa lite mot väderkvarns…troll.” AVSLAG

Fortsättning följer! :)

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s