Gästinlägg: Mattias Bjärnemalm

Idag gästbloggar en av de mest viktiga pusselbitarna i piratpusslet, här på min blogg, Mattias Bjärnemalm. :)

~~~~~~~~~~~~

Det här är tolfte dagen i min gästbloggsturné som jag kör fram till valet hos olika pirater runtom i landet. När jag började det hela var det för att kompensera för att jag missar valkampanjen hemma i Sverige, men nu ville det sig annorlunda, så idag är jag på väg hem till Sverige i en bil. Och jag kommer stanna där till efter valet. Så om du behöver hjälp med planering eller problemlösning när det gäller valarbete nu under sista veckan kan du alltid ringa mig på 0704-385046 och se om jag inte kan bidra med några goda råd. Det brukar jag alltid uppskatta att få göra :-) Idag tänkte jag dela med mig lite tankar kring hur man gör för att få medlemmar att bli aktiva inom piratrörelsen.

Det första steget för att få någon aktiv är att möta dem ansikte mot ansikte. Det är i vissa fall väldigt enkelt. Ibland dyker det upp nya ansikten på piratfikor, affischeringsrundor eller möten. Dessa är i stort sett alltid villiga att bli aktiva om man bara uppmuntrar dem en smula. Bara att faktiskt dyka upp visar ju på det. En annan grupp som är förhållandevis enkel att få aktiva är de som kryssar i att de vill bli aktiva när de blir medlemmar. Det genererar ett ”officer volunter”-mail till funktionärer där personen bor, och så fort du får ett sådant mail inom ditt område bör du helt enkelt slå en signal till personen och stämma ett möte. Antingen så att du får personen att komma på ett redan inplanerat möte med lokala pirater, eller, ännu hellre, så bör du avvara tid för att möta den nya medlemmen på tu man hand. Hör dig i så fall för när du ringer upp angående vad han/hon sysslar med till vardags, personens och lite vad han/hon är intresserad av att hjälpa till med. För då kan du lätt tänka ut ett par uppslag kring vad personen kan tänkas vilja hjälpa till med och ha klara när ni väl träffas.

Men ofta så kommer det inga sparvar flygande utan det faller på dig att hitta personer som inte vet om att de vill bli aktiva och få dem att inse detta. Det är givetvis en aning knepigare, men inte egentligen ett direkt omöjligt problem. Antingen kan man lösa det genom att värva någon man känner som man får aktiv, eller så får man helt enkelt söka bland våra passiva medlemmar. Ett sätt att göra det är att ordna lite sociala aktiviter som inte kräver något av deltagarna. Klassiker är piratfikor eller piratöl. Se till att hålla det regelbundet och informera om träffarna via mail, i partiets forum och som events på facebook. Förr eller senare kommer det trilla in en ny person, och då kan arbetet med att få honom/henne aktiv börja. I vissa fall är det första personen säger ”jag vill bli aktiv, hur gör jag?”. Ge då genast tre förslag på vad personen kan hjälpa till med och saken är klar. Undvik gärna att formulera det som ”du kan bli ansvarig för X” utan säg i stället: ”du kan gärna hjälpa till med X”. Många människor skyr ordet ansvar även fast de är väldigt bra på att ta på sig ansvar om man lägger fram det på ett annat sätt.

De svårare fallen är dock de som inte själva tar initiativ till att engagera sig kring något speciellt. Då gäller det att kallprata med personen tills du lyckats ta reda på något intresse som sammanfaller med något behov för partit lokalt. Här gäller det att vara observant och verkligen lyssna på personen, istället för att försöka pressa in honom/henne i någon förformatterad ansvarspost eller uppdrag. Utgå istället alltid utifrån individens intressen, och fundera ut hur de sammanfaller med partiets behov. Börja sedan med babysteg. Om du har en ny fikadeltagare som vill prata lite kring ett ämne fungerar det oftast utmärkt att be denna att kolla upp lite mer kring ämnet och informera er andra på nästa möte (exempel på ämnen som jag stött på att folk frågat efter är lagstiftning på olika områden, kommunala bestämmelser kring det ena eller det andra som rör hur man kan kampanja eller bara något så enkelt som vad partiet och dess företrädare har sagt kring ett visst ämne). Även om du själv vet exakt var du ska kolla upp det personen frågar efter är det bättre att du lägger det på den nyfikne. För den kommer inte se informationsletandet som ett jobb utan som en positiv utmaning. Och om du får honom/henne att ta på sig att informera om saken på nästa möte har du även fått personen att ta på sig att dyka upp på minst ett möte till, utan att han/hon ens har reflekterat över det.

Ta även alltid och byt mobilnummer med nya personer som dyker upp. Chansen att de ska ringa dig angående partifrågor ökar oerhört om de har fått ditt nummer av dig personligen och inte behöver kolla upp det i ett utskick. Samtidigt upplevs du även som mindre främmande för dem när du ringer dem senare om de redan har ditt nummer inlagt i sin telefon. Följ sedan upp efter mötet med ett samtal där du påminner om vad du fick dem att ta på sig att kolla upp, samtidigt som du erbjuder dig att hjälpa till om det skulle vara något problem samt påminner om nästa möte. Väl inför nästa möte skickar du sedan ett sms dagen innan eller samma dag där du dubbelkollar så de tänker dyka upp. Ett sådant sms är precis vad som behövs för att påminna dem om att det är möte på gång. Det vanligaste skälet att en person inte kommer på det andra mötet är nämligen att de glömt bort det. När de sedan väl dyker upp gäller det att följa upp på det du bad dem kolla upp, och berömma dem rikligt om de kommit ihåg att ta tag i det. Har de missat att kolla upp eller göra det du bad om är det bara att be dem göra det till gången efter istället. Nästa steg är att få dem att ta på sig lite mer ansvar. Fortfarande bör du undvika att prata om formella poster som kommunledare/vice kommunledare utan snarare prata antingen om specifika områden (exempelvis:”du kan inte tänka dig att hålla lite koll på vallokalerna i din del av stan? Det skulle verkligen behövas, och du passar ju perfekt för det eftersom du bor i det området”) eller så ska du hålla dig väldigt allmän (exempelvis: ”jag behöver någon att bolla tankar och ideer med som inte redan är upptagen med masssa andra uppdrag i partiet, tror du att det är något du skulle kunna hjälpa till med”). När de väl svarat ja till något liknande ovanstående exempel kan du förklara att för att det ska fungera enklast så kommer du lägga in dem som funktionärer i vårt medlemsregister, så de får utskick som kan vara bra för dem, samt en mailadress tilldelad till sig. Om du kommit såhär långt utan problem så har du lyckats skapa en ny aktiv, och då gäller det bara att hålla kontakten och bygga upp en personlig relation mellan dig och den nya aktiva.

Se samtidigt till så att andra aktiva och den nya personen byter namn och nummer med varandra. På så sätt känner sig personen mer inkluderar i gänget, fler kontaktytor skapas och du undviker att all kommunikation går genom dig. Är du den enda aktiva i din kommun är det bara att introducera den nya till de aktiva i grannkommunen, eller till din valkretsledare eller egentligen vilken annan pirat som du har i ditt kontaktnät. I värsta fall, om ingen annan finns att tillgå, kan du alltid sätta dem i kontakt med mig. Jag gillar att lära känna nytt folk. Är de däremot ovilliga att ta på sig något konkret ansvar trots att du lindar in det så gäller det att vara tålmodig och bida sin tid. En del personer tar helt enkelt längre tid på sig innan de involverar sig på allvar. Det är då bara att upprätthålla kontakten och se till så de påminns om att det finns saker de kan engagera sig i om de vill. Lägg till dem på facebook och skype och bjud in dem i de partigrupper och chattar som du själv är med i. Få andra aktiva att börja prata med dem och introducera dem för fler i partiet. Om du tycker att ovanstående känns stort och motigt och du inte är van vid att syssla med rekryterings/aktiveringsverksamhet så kan egentligen mitt budskap kokas ner till följande: Hitta potentiella aktiva och få dem att dyka upp på något möte. Var sedan noga med att se dem och lyssna på dem och fundera på hur deras vilja och intressen sammanfaller med de behov som partiet har.

Utgå aldrig utifrån vad partiet behöver för stunden, utan utgå alltid i första hand utifrån vad personen kan tänkas vilja bidra med. Och var tålmodig och tänk långsiktigt. Det absolut bästa med det hela är att om du gör allting rätt så kommer du inte bara ha skaffat dig en till aktiv pirat i din kommun.
Du kommer även ha skaffat dig en ny vän :-)

Imorgon fortsätter min gästbloggsturné på den visionära bloggen 2022. Håll utkik efter mig där!

Annonser

2 kommentarer

  1. Jag skulle inte direkt kalla 2022 en blogg. Det är mer ett visionärt projekt. ^^

  2. Fantastiskt inlägg!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s