Pride, Piratpartiet och den kroppsliga integriteten

Frihet kan definieras ”positivt” (frihet till) som de faktiska möjligheter man har att kunna handla fritt eller ”negativt” (frihet från), som avsaknad av olika typer av yttre begränsningar samt förtryck.

Källa: Wikipedia

Den positiva friheten visar sig i möjligheten att byta kön, den negativa friheten borde visa sig i avskaffande av kravet på sterilisering vid könsbyte. I skuggan av situationen för HBTQ-personer i östra Europa kan Sverige vid första anblick ses som ett föregångsland. Trots det har vi flera saker som faktiskt skapar oro, psykisk och fysisk ohälsa, vi har ett förtryck av främst transsexuella idag. De flesta partier uttalar sig som om att dessa krav ska bort, men av erfarenhet vet vi att det kan ta längre tid än väntat, som det förut gjort i HBTQ-frågor.

Amanda Brihed har lyft upp debatten rejält och även om Piratpartiets politik inte självklart säger att vi kommer jobba med frågan, så stödjer jag Amandas och alla andras kamp fullt ut. Jag kommer använda mitt nätverk för att påminna sittande politiker om frågan, det handlar om mänskliga rättigheter.

I samband med Piratpartiets närvaro på Pride skrev Anna Troberg ett inlägg som förklarar yttrandefrihetens koppling till HBTQ-personers liv. Där tar hon också upp något jag bloggat om förut, risken att Försvarets Radioanstalt säljer information om sexuell läggning till homofientliga stater. En annan aktuell fråga är den om surrogatmödraskap. Jag tycker det bör legaliseras så fort som möjligt, men med en strukturell modell som skyddar mot oacceptabla utnyttjandesituationer, det här är inget man ska kunna tjäna mycket flis på. Vi får se om Piratpartiets medlemmar i framtiden vill utveckla mer politik kring kroppslig integritet.

Vill du se vilka nyansskillnader som finns mellan riksdagspartierna (minus KD plus PP), kan du titta på Prides partiledardebatt här. Men man diskuterar inte bara politik på Pride, man har kul också. ;)

Efter Pride hade jag roligt ute i skogen en hel helg, och är mitt i släppet av vårt valmanifest rätt slutkörd. Jag återkommer antagligen i ämnet.

Annonser

2 kommentarer

  1. Ser att du efter ändringar på din blogg inte längre har inställningen att hela inläggen finns med i RSS-flödet. Kan du ändra det så att inläggen kan synas i sin helhet på livesidan igen?

    • Tack för att du uppmärksammade det, borde vara fixat nu :)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s