Valkompassen och attityderna

SvD:s valkompass har diskuterats en hel del i bloggosfären. Diskussionen har mest handlat om att folk inte känner igen sig i resultaten. Vänsterpartiet verkar ha starkast övervikt, medan Piratpartiet, Feministiskt Initiativ och Socialdemokraterna verkar ha vägt alltför lätt i testet. När Makthavare.se analyserade kompassens uppbyggnad kom de fram till att det i princip är omöjligt att bli piratpartist eller socialdemokrat i testet.

Alfsson, Sverigedemokrat, menar på att folk inte förstått deras politik och att det har blivit rabalder kring valkompassen just för att så många blivit SD-sympatisörer i testet. Men han missar en väsentlig sak -även om en kan hålla med ett parti i många frågor, så kan andra frågor göra att en inte kan tänka sig att rösta på det partiet alls. Tydligaste exemplen för mig är Sverigedemokraterna och deras flyktingpolitik, men även Folkpartiet och deras skolpolitik.

Trots att någon säger sig ha lyckats bli pirat i slutresultaten genom att följa vårt partiprogram, så lyckades inte jag när jag försökte alldeles nyss. Problemet blir såklart också att vi har valt att pröva vågmästarstrategin, som innebär att vi ”tar över” åsikter från vår allians i de frågor som vi inte tar ställning i. Den bästa uppbyggnaden torde vara där man får prioritera, säg att man skulle få potter att lägga poäng i, med en begränsad mängd poäng. Ta mig som exempel, jag har en åsikt i många frågor men driver bara piratfrågor. Jag röstar pirat eftersom jag prioriterar de frågorna högre än alla andra. Grundläggande demokrati behövs först, sen kan vi börja tala om modeller för bästa finanisering av välfärd, försvarets roll i ”neutrala” Sverige eller invandrarfrågan.

Min partikollega Mikael Nilsson lanserade en egen version av kompassen, som folk verkar känna sig mer trygga med. För mig blev inte resultatet slående annorlunda, skillnaden i sig var dock viktig för mig, eftersom Piratpartiet tog över den position Sverigedemokraterna fick när jag svarade på SvD:s hemsida.

Sen finns det lite mer kritik man kan måla upp mot kompassen, men så är det alltid med tester och undersökningar – det är inte lätt att inte leda någonstans i frågorna. Som exempel i det här testet är påståendet ”Buggning krävs för att bekämpa terrorism.” Jag tycker buggning av misstänka behövs, men inte buggning av hela befolkningen. Alltså skulle jag som piratpartist helt kunna hålla med om ett påstående som är starkt kopplat till hela vårt principprogram.

Allt du läst hittills skrev jag igår, men inlägget blev aldrig avslutat. Jag visste att Mikael satt och slumpkörde SvD:s test, och kände att han nog tänkte redovisa resultatet snart. Så imorse läste jag nyheten om att valkompassen systematiskt missgynnar Piratpartiet.

Jag tror absolut inte att det är med flit, det är bara dålig matematik bakom testet. Kent Persson (m) ”tycker egentligen det är helt ointressant och förstår inte poängen med den.” Poängen är, Kent, att alla inte är helt säkra på vad de vill rösta på. Alla har inte tid och energi att engagera sig så mycket som du och jag. Däremot tycker de säkerligen att det är viktigt att rösta, vilket jag tycker är positivt.

Tommy Möller, som är en av två statsvetare som konstruerat testet, har en otroligt nedlåtande attityd när han intervjuas om hur uppbyggnaden ser ut:

Jag anser inte att det är fel på frågorna eller viktningen. Jag tror det beror på att deras åsikter i just de här sakfrågorna stämmer mer överens med ett annat parti än vad de själva ”tycker”.

Så statsvetaren bedömer det som att största delen av Sveriges väljare, däribland en hel del politiskt engagerade bloggare, missuppfattat alternativt aldrig tagit reda på var deras parti står i sakfrågorna. Skrämmande attityd, verkligen.

Rösta pirat i september!

Annonser

5 kommentarer

 1. Du har mitt kryss!

 2. Jag fick piratpartiet som näst sista parti, bara sd var efter, och jag kommer rösta pirat.

  Lustigt.

 3. Jag tror det beror paa att viktningen som gjorts har varit i SVDs politiska intresse eftersom det aer en borgerlig tidning. Piratpartiet aer ett farligt parti eftersom det kan ta en hel del borgerliga vaeljare och sannolikt kommer valsamverka aat vaenster foer att V, MP och S staar naermare PP aeven om de inte aer helt eniga.

  Mer valkompasser: http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/08/29/lankar-till-valkompasser-och-partier-samt-betygsattning/

  MVH
  MrPefect72
  PS. OCH dessutom aer du en soet tjej.

  • Det har du antagligen rätt i. Tendensen verkar vara att De Rödgröna hellre samarbetar med C och PP för att inte ge SD regeringsmakt, och AllInsane vill inte samarbeta med oss. Men, vi får se hur de eventuella förhandlingarna kommer se ut efter valresultatet.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s