Sänka skepp – miss!

Igår runt lunchtid satt jag i en chatkanal där den operativa delen av partiet håller kommunikationen igång. Jag sitter där i egenskap av vice distriktsledare, men mellan möten är det mest IT-driftsnack. Samma sak var det denna gång. ”Nu jävlar är det eld i berget :)”, var den första kommentaren om det hela. Jag förstod inte då att grabbarna var så glada i hågen för att vi, Piratpartiet, levererar bandbredd för att hålla The Pirate Bay levande! Några få minuter senare var det här fina pressmeddelandet färdigt och utskickat.

Förslagen att censurera bort The Pirate Bay från internet är ett försök att tysta en av nutidens viktigaste opinionsbildare i frågor som rör medborgerliga friheter och rättigheter på nätet. Det är inget mindre än politisk censur, och något som varje demokratiskt sinnad person måste ta avstånd ifrån.

Några minuter till förflöt, och nyheten började dyka upp lite varstans, bland annat på SVT, där Peter Sunde Kolmisoppi sätter huvudet på spiken:

Om Piratpartiets IT-operatörer har några synpunkter på att The Pirate Bay ligger hos Piratpartiet så blir det svårt för dem att göra något åt det. Om de klipper bandbredden så blir det ju faktiskt politisk censur – då klipper de ju även Piratpartiets nät.

Det där citatet kanske kan vara lite förvirrande. Jag ska försöka förklara, utan att gå ned för djupt i torrentteknik. Det Piratpartiet gör är alltså att leverera bandbredd till TPB, som i sin tur levereras till partiet från olika operatörer. Dessa operatörer är de som här och var hotas med nedstängning, som senast i Tyskland. Rasmus Fleischer ger sitt perspektiv här.

TPB själva lulzar på sin blogg. Bäst är helt klart avslutningen: ”TPB, ONLY IN IT 4 TEH LULZ SINCE 2003”. Så, nog med nörderi. Varför gör vi det här då?

Jo, för vi försvarar principen, som Hax förklarar, ”mere conduit”. Internetoperatörerna skall inte behöva ta ansvar för vad som distribueras i deras kablar. Som jag sa till min styvfar i bilen för en stund sen: ”Tänk om jag skulle mordhota dig via telefon. Såklart ett brott. Men vore det inte helsjukt om det då kommer en domstol och stänger ned Tele2:s nät? Sinnes…”

Vi gör det också för att vi egentligen inte tycker TPB gör något fel – de länkar juh bara. Hela internet består av länkar. Vi vill ha kvar internet som en arena där man fritt kan uttrycka sig och dela med sig av kunskap och kultur! Såklart ska man inte få begå brott på internet, där ska gälla samma lagar som i verkligheten. Sen vill vi ändra en lag angående brott – upphovsrättsbrott ska begränsas till när det sker kommersiellt.

Allt det här handlar alltså om att vi, som sossen Laakso poängterar, står upp för yttrandefrihet och informationsfrihet:

Det är demokratins kärna vi talar om. Alla andra frågor bleknar faktiskt i jämförelse med den frågan. Sedan må stora etablerade partier tala om jobb och ekonomi och miljö och vad det vara må. I jämförelse med att det gungar i demokratins fundament så blir de stora frågorna ganska små.

Tyvärr möter han inte mycket förståelse bland sina partikamrater. Feministiskt Initiativ önskar att något liknande kunde utföras för jämställdhetens skull. Jag säger bara – kör! Kom på en idé och våga sticka ut! Jag håller inte med er i era resonemang och era politiska strategier, men ni har rätt att yttra er, precis som alla bör ha.

Det är som pirat såklart trevligt med uppbackning från andra partiers medlemmar, men tyvärr så stödjer inte själva partierna vår politik. Därför behöver jag din röst i september!

Vi avslutar väl med att sjunga Tores sång?
Jungfru, jungfru,
jungfru jungfru share,
här har vi piraten
som är dömd av staten:
Finkan för de stora
och böter för de små,
skynda på, skynda på,
för nu ska rättegången gå!

För hej, hej, hej,
nu går Pirate Bay,
för Svartholm och Sunde
och Lundström och Neij!
För hej, hej, hej,
nu går Pirate Bay,
för Svartholm och Sunde
och Lundström och Neij! :D

Annonser

2 kommentarer

  1. Liknelsen med att stänga ner en hel telefonoperatör för att du mordhotat någon via det är en bra liknelse som jag ska ta med mig. Speciellt om man tillägger att TPB inte ens har gjort detta utan bara begått ett brott som PÅ SIN HÖJD kan jämföras med snatteri, eller kanske inte ens så mycket.

    Gullig sång i slutet också! :-)

    Och tack för länken såklart!

    • Jag blev rätt nöjd över den liknelsen, ja. Känns tydlig och tillräckligt kort för att funka överallt. :) Inga problem, länkkärlek istheshit ;)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s