Pride and prejudice

I Sverige vet många vad man talar om när man säger Pride eller HBTQ, men för tydlighetens skull börjar jag med lite fakta. HBTQ står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer. Queer i sin tur betyder ungefär ”udda”, en benämning som någon som inte riktigt passar in i normen brukar använda om sig själv. Pride är namnet på festivaler världen över som hyllar HBTQ-personers rättigheter, i Sverige har vi (vad jag vet): HBT-festivalen, Stockholm Pride, Springpride, Winter Pride och Norrköping Pride.

Nu, till saken. Det finns även en Pridefestival som är ett samarbete mellan Estland, Lettland och Litauen, Baltic Pride. Festivalen har stött problem i ett moralpanikinfekterat Lituaen. I juni 2009 förbjöd man där offentlig spridning av positiv propaganda angående homosexualitet och andra ”moraliskt förkastliga livsstilar”. Nu har det kommit ett nytt lagförslag, som kriminaliserar ”främjande av homosexuella relationer på offentlig plats”. Man tar verkligen i med hårdhandskarna för att stoppa yttrandefrihet och därmed Pridefestivaler…det i sig är moraliskt förkastligt enligt mig (och många andra).

Tydligen är Litauens president Dalia Grybauskaite vettig, men hon har andra makter mot sig. Senast riksåklagaren, som stoppar årets Pridefestival med en fattig motivering om att ”det inte går att garantera säkerheten”. Jag har en känsla av att festivalen blir av på ett eller annat sätt, med stöd från flera tunga organisationer, politiker och privatpersoner. Själv skriver jag stolt på Amnestys begäran till presidenten att festivalen ska bli av ”med garanterad säkerhet och yttrandefrihet”.

Yttrandefriheten är något som måste skyddas, hatet kan slå rot även här. Rösta på Piratpartiet i september!

Uppdatering: Baltic Pride överklagade och får sitt tillstånd! :))

Annonser

6 kommentarer

 1. Vet inte om det behöver sägas, men jag säger det ändå.
  Självklart finns Piratpartiet på Stockholm Pride i år. Kom gärna förbi och säg hej till oss, eller hör av dig till mig om du vill vara med och stå i vårt tält.

  Ola Nyström

 2. Bara en tidsfråga innan upphovsrättsindustrin lobbar fram ett HBTQ-filter i Litauen mao.

  • Åh…så långt har jag inte ens tänkt. Blockera barnporr och allt som gestaltar homosexuella? Usch…blev ännu hemskare när jag buntade ihop dem där två :P

 3. Det är ju redan idag förbjudet att ”Offentligt prata positivt om homosexualitet” där, så ett filter för att beivra lagbrott är ju ett ganska litet steg.

  I Sverige vill vi ju också blokera/censurera olagliga sajter, då måste väl andra länder få ha den rätten utan att vi kritiserar dem? (tänk Kina och Turkiet…)

  Skrämmande utveckling som du säger!

 4. […] friheten borde visa sig i avskaffande av kravet på sterilisering vid könsbyte. I skuggan av situationen för HBTQ-personer i östra Europa kan Sverige vid första anblick ses som ett föregångsland. Trots det har vi flera saker som […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s